[NL] [Lesbos] Opstand in detentiecentrum Moria

Riots in the detention center of Moria - 1

Dinsdag 26 april braken rellen uit in het detentiecentrum van Moria op het eiland Lesbos

 

Het detentiecentrum werd die dag bezocht door de Griekse vice-minister van immigratie Muzalas Moria om de situatie te bekijken. Minderjarigen mogen officieel niet​​ in Moria worden gevangen gehouden, daarom mogen ze een half uur per dag buiten de hekken zijn. Deze 30 minuten zijn het hoogtepunt van de dag, waar de minderjarigen elke dag naar uitkijken. Op deze 26e april werden zij niet op het gebruikelijke tijdstip buiten gelaten, naar het zich laat aanzien vanwege het bezoek van de vice-minister. Na uren en uren wachten werden ze meer woedend dat ze niet naar buiten werden gelaten. Om hun woede te uiten gooiden ze water naar de vice-minister, die nat en wel met spoed uit de gevangenis werd weggevoerd. Een paar minderjarigen kwam verder in opstand en ontsteken vuren, vermoedelijk van afvalbakken en ander brandbaar materiaal.

 

De politie reageerde met het inslaan op deze minderjarigen, dat meer en meer minderjarigen woedend maakte. Rond 16.00 uur kwamen ze in opstand bij de hoofdingang van Moria, waar ze vuilnisbakken in brand steken en stenen gooien naar de oproerpolitie (die is dag en nacht gestationeerd bij de hoofdingang van Moria). De oproerpolitie liep naar binnen, maar zag zich na een paar minuten gedwongen zich terug te trekken, samen met de vertalers, Frontex-beambten en mensen die in Moria werken.

 

De rellen breidden zich uit naar andere delen van de gevangenis, waar vluchtelingen erin slaagden het hek af te breken en buiten Moria om confrontatie met de oproerpolitie aan te gaan. De oproerpolitie was duidelijk in de minderheid en onvoorbereid, en de vluchtelingen kans zagen om urenlang de confrontatie aan te gaan met de politie. Traangas werd zonder effect afgeschoten omdat er geen wind was. Vluchtelingen slaagden erin het kantoor open te breken waar de luidsprekers van Moria worden bediend, en riepen 'Vrijheid' over de speakers die overal in het kamp hangen, ​​en kregen toegang tot de registratiecentrum, waar ze documenten en computers vernielden.

 

In de nacht begonnen mensen op de gebouwen te klimmen, werden meerdere vuren in het kamp ontstoken en proberen ze de gebouwen zelf te slopen. Ook waren er diverse pogingen om hekken van binnenuit te slopen. Uiteindelijk keerde de politie terug en probeerde ze wanhopig de rellen te breken door op korte afstand meerdere flitsgranaten af te schieten, vermoedelijk direct gericht op de vluchtelingen.

 

Vijf ambulances reden af en aan, het is niet bekend of ze gewonde politie of vluchtelingen afvoerden. Wat er daarna gebeurde is onbekend, omdat de politie de laatste getuigen sommeerde het gebied te verlaten. De politie sloot vervolgens de volledige weg naar Moria aan beide kanten af, waardoor het onmogelijk werd dichterbij te komen. In de ochtend was de situatie weer rustig.

 

Voor ons laten deze incidenten zien dat de mens niet kan worden opgesloten zonder een emotionele reactie van verzet. Wij ondersteunen vluchtelingen in hun strijd voor gerechtigheid, erkenning van hun situatie en een bestaan ​​in Europa en buiten Europa, en wij steunen hun STRIJD VOOR VRIJHEID!

 

Vrijheid voor alle gevangenen nu!

 

Enkele anarchisten