Internationale week van solidariteit met anarchistische gevangenen

Anarchist prisoners - global week of solidarity 2015

In de zomer van 2013 hebben leden van verschillende ABC groepen gesproken over de noodzaak van de invoering van een Internationale Dag voor Anarchistische Gevangenen. Aangezien er al data zijn voor de Dag van Rechten voor Politieke Gevangenen of Gevangenis Justitie, vond men het belangrijk om ook de verhalen van onze kameraden specifiek te benadrukken.


Veel gevangen anarchisten zullen nooit worden erkend als ‘politieke gevangenen’ door formele mensenrechten organisaties. Dit omdat hun gevoel van sociale rechtvaardigheid strikt beperkt is tot de kapitalistische wetten die zijn ontworpen om de staat. Daarmee worden deze gevallen nooit in hun context van sociale en politieke strijd geplaatst en wordt (al dan niet indirect) voorkomen dat een echte sociale verandering plaats vindt. Op hetzelfde moment, zelfs binnen onze individuele gemeenschappen, weten we zo weinig over de repressie die bestaat in andere landen. Laat staan dat we de namen en zaken kennen van onze gevangen kameraden.

Daarom hebben is besloten om een jaarlijkse week voor anarchistische gevangenen te introduceren op 23-30 augustus. Er is voor 23 augustus gekozen omdat op die dag in 1927 de Italiaans-Amerikaanse anarchisten Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti werden geëxecuteerd in de gevangenis. Ze werden veroordeeld voor de moord op twee mannen tijdens een gewapende overval op een schoenfabriek in South Braintree, Massachusetts, Verenigde Staten. Hun arrestatie was een onderdeel van een groter anti-radicale campagne (de redscare: https://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_Angst) geleid door de Amerikaanse overheid. Bewijs van de staat tegen de twee was er nauwelijks en veel mensen geloven nog steeds dat ze werden gestraft voor hun sterke anarchistische overtuigingen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sacco_en_Vanzetti).

Gezien de aard en diversiteit van anarchistische groepen over de hele wereld hebben we een week van gezamenlijke actie voorgesteld in plaats van één enkele campagne op een bepaalde dag. Hierdoor wordt gehoopt dat groepen makkelijker in staat zijn om een ​​evenement binnen deze langere termijn te organiseren.

We roepen iedereen op om de informatie over deze actieweek verder onder andere groepen en gemeenschappen te verspreiden en na te denken over het organiseren van evenement(en) in je stad of gemeente. De gebeurtenissen kunnen variëren van info-avonden, filmvertoningen en benefietconcerten tot solidariteit en directe acties. Laat je fantasie de vrije loop.

Iedereen vrij!