[NL] Frankrijk: Een drankje doen met Premier Valls

La Police

Deze week begon tumultueus in Frankrijk rond het fenomeen Nuit Debout, die het zelfs tot in de S├╝ddeutsche Zeitung bracht (Duitse kwaliteitskrant, vert.), en met algemene desinteresse in degenen die niet zo behept zijn met het vermogen tot discursieve hoogstandjes, maar die over het algemeen meer te leiden hebben van de geplande hervormingen van de Arbeidswetgeving als die Citoyen op het (bezette) Plein van de Republiek.

 

(Eerdere stukken op globalinfo over deze kwestie zijn hier en hier en hier en hier en hier te vinden).

 

Laten we met dat laatste beginnen, omdat ze wellicht niet alleen een aangenamer arbeidscontract wensen en ook nog andere problemen hebben dan hoe je het asfalt van de binnenstad openbreekt om daar wat struiken in te planten. De afgelopen weken kwam het al elke donderdag in meerdere westelijk buitenwijken van de Franse hoofdstad tot blokkades van middelbare scholen die "overliepen". Vuilniscontainers werden in brand gestoken, aanrukkende politie-eenheden met stenen en andere zaken bekogeld. De politie heeft daarop rijkelijk middelen ingezet en ging gedeeltelijk met traangas tekeer tegen de jongeren. Deze acties werden vrijdag voortgezet en sprongen over naar andere buitenwijken van Parijs. Meer dan zeventig mensen werden op die twee dagen door de politie opgepakt, een aantal dat veel groter is dan wat er aan arrestaties viel bij de nogal rellerig verlopen demonstratiedagen in de afgelopen weken in de binnenstad van Parijs. (Als je de tijdelijke omsingeling van het frontblok op de scholierendemonstratie afgelopen dinsdag niet meetelt.)

 

Nadat het weekeinde met z'n talloze demonstraties en confrontaties in de Parijse binnenstad voorbij was, kwam het vandaag (maandag 11 april, vert.) tot nieuwe botsingen voor de scholen in de buitenwijken. Er waren incidenten bij de schoolblokkades in onder ander Clichy en in Bois-Colombes, waar de smeris vanuit een menigte van 150 scholieren zou zijn uitgescholden en aangevallen. Maar ook voor andere scholen in het departement Hauts-de-Seine brandden vandaag vuilcontainers en auto's, nadat de politie zoals gebruikelijk in de buitenwijken uitermate hard tegen de scholieren tekeer was gegaan. Er waren weer meer dan een dozijn arrestaties. En ook in Montpellier kwam het vandaag bij meerdere scholen tot nieuw acties door de scholieren, die de politie  op de been bracht, nadat er ook vorige week al confrontaties waren geweest.

 

Degenen die niet snel aangetroffen zullen worden op deze oorden van sociaal verval in de banlieus van Parijs, hadden vandaag in de binnenstad van Parijs een onderonsje met de Franse premier Manuel Valls

 

Na afloop verklaarden de zelfbenoemde vertegenwoordigers van de jeugd, namelijk de vertegenwoordigers van de sociaaldemocratische "studentenbond" UNEF (vergelijkbaar met de LSVB in Nederland, vert.) uitermate verheugd te zijn dat meneer de  minister-president de zorgen en noden van de jeugd serieus neemt en zelfs een paar snoepjes aan ze uit wil delen, wat allemaal geweldig zou zijn, maar natuurlijk roept men de jeugd ook op om gemobiliseerd te blijven, want anders zou het wel eens kunnen rieken naar collaboratie. En ook meneer de Minister-president toonde zich ontroerd door de bespreking met de "vertegenwoordigers der jongeren', maar helaas is niet bekend gemaakt of men na de bijeenkomst ook nog een drankje heeft gedaan. (Radicalere groepen riepen daar immers toe op).

 

Filmpje van de poging om te borrelen met de premier:

https://www.youtube.com/watch?v=m3vmYTW1YWU