Enschede (morgen Donnerstag 18.5.) Pegida (Vor)Treffen mit besorgten Bürgern am Oude Markt

Enschede: Pegida (Vor)Treffen mit besorgten Bürgern am Oude Markt

ENSCHEDE - De protestbeweging Pegida is van plan om zondag 18 juni een bijeenkomst te houden in Enschede. Dan staan zij vanaf 14.00 uur op de Oude Markt om hun zorgen uit te spreken over diverse ontwikkelingen op Europees niveau.

 

Pegida is een naam die we vorig jaar veel hoorden. Zo demonstreerde de beweging in februari vorig jaar in Enschede tegen de komst van een vluchtelingencentrum in Glanerbrug. Ongeveer 200 mensen liepen toen mee. Hoewel de tocht goed verliep werden toch zes aanhoudingen verricht bij voor- en tegendemonstranten - iets wat ook Pegida zich nog goed kan herinneren.

 

Minder vluchtelingen

 

Inmiddels zijn we ruim een jaar verder; een periode waarin er veel veranderd is. Zo nam de vluchtelingenstroom richting Nederland dramatisch af de afgelopen maanden. Hierdoor werden de plannen voor een AZC in Enschede geschrapt en bestaande opvang is sindsdien ook al gesloten. Mede hierdoor was Pegida het afgelopen jaar al wat minder actief; er was minder onrust in de gemeenten door de afgenomen stroom, waardoor ook een zekere voedingsbodem voor protesten wegviel.

 

Andere insteek

 

Pegida's bijeenkomst (!!!) donderdag op de Oude Markt (!!!) zal dan ook een bredere insteek hebben. De organisatoren maken zich zorgen over bredere thema's zoals de soevereiniteit van Nederland, een groeiende invloed van Islam in de samenleving, het naar hun belevenis te ruimhartige asielbeleid maar ook aspecten zoals internetvrijheid en censuur. Ze zijn tegen TTIP, CETA en TISA, internationale handelsverdragen die grote internationale bedrijven meer macht geven waardoor de Nederlandse werknemer in een lastiger positie terecht komt, zo beargumenteren zij.

 

Politie alert

 

Met deze insteek organiseren zij momenteel meerdere bijeenkomsten, waaronder afgelopen zondag in Tilburg. De hoop is dat de bijeenkomst in Enschede rustig zal verlopen. Eerdere demonstraties van Pegida trokken ook tegendemonstranten van onder meer antifascistische groepen. Dit leverde vaak confrontaties op met de politie.

http://www.hartvanenschede.nl/nieuws/algemeen/17170/pegida-weer-terug-in-enschede