7.000 persones conflueixen a Sants en el tercer dia de protestes pel desallotjament de Can Vies

Erstveröffentlicht: 
29.05.2014

Llums blaves, policíaques, reflectides en l’asfalt mullat del carrer de Sants. Corredisses i furgones de Mossos amunt i avall. I entre les sirenes i els trets de les salves, Lluís Llach. ‘L’Estaca’ i ‘La Gallineta ha dit que no, visca la revolució’ com a banda sonora de la protesta que, per tercer dia consecutiu, ha incendiat aquest barri barceloní arran del desallotjament de Can Vies decretat pel govern de Xavier Trias. Durant la protesta, un veí feia sonar les cançons des d’un balcó prop de les Cotxeres.

 

Aquesta escena s’ha viscut aquest dimecres a Sants, i reflecteix que Can Vies ja no és només Can Vies. És un símbol de quelcom més, d’un descontentament més profund, i ha desfermat una onada de solidaritat que aquest dimecres s’ha estès des de Sants arreu de Barcelona i a d’altres ciutats on s’han convocat manifestacions multitudinàries. Moltes d’aquestes han confluït a la plaça de Sants, on s’han aplegat 7.000 persones que han marxat fins a la seu del districte fins que la policia ha carregat contra un grup que causava aldarulls a la capçalera, però també contra la resta de manifestants. Ha estat el toc d’inici d’uns enfrontaments que, una nit més, han incendiat tot el barri. I que han causat diversos ferits, entre ells una persona ferida a l’ull que assegura que ha rebut l’impacte d’un projectil llançat pels Mossos d'Esquadra. La víctima no ha perdut la visió.

 

Suport de barris i ciutats


Ha estat cap a les vuit del vespre que s'ha començat a aplegar gent a Plaça de Sants –mentre la policia tancava ja les parades de metro de plaça de Sants i Hostafrancs i una part de l'estació de Sants. A la mateixa hora, a diversos barris de Barcelona i a vàries ciutat de l'àrea metropolitana de Barcelona es començaven a formar les diferents columnes, que més tard arribarien al centre de Sants per unir-se a la resta de la manifestació.

 

Abans però, gairebé unes 3.000 persones ja omplien plaça de Sants i a dos quarts de nou del vespre començava una cassolada, que s'ha mantingut de forma intermitent mentre anaven arribant les columnes. Una de les primeres en arribar ha estat la del barri de Sarrià-Sant Gervasi, unes 50 joves de l'Assemblea de Joves del barri arribaven pel carrer Joan Güell amb una pancarta de suport a Can Vies. Poc després gairebé 300 persones procedents de l'Hospitalet, Cornellà i altres indrets del Baix Llobregat baixaven pel carrer Olzinelles i entraven a plaça de Sants entre aplaudiments i crits d'”a-anti-anticapitalista!”. Mentrestant les diferents columnes ja es dirigien a plaça de Sants, no sense incidents. A Horta-Guinardó per exemple s'ha cremant una furgoneta de TMB. A Poble Sec i Sant Andreu –200 persones– s'han tallat tres carrils de Gran Via i la Meridiana respectivament, tombant alguns contenidors. Per la seva banda també es formaven columnes a Les Corts, Gràcia –on s'hi han aplegat entre 1.500 i 2.000 persones i s'ha llançat pintura a la seu del districte– Eixample, Nou Barris, Ciutat Vella, Clot, Sant Antoni, el Raval i Poblenou, on també s'ha llançat pintura a la seu del districte.

 

Un cop han arribat totes les columnes, s'han aplegat a plaça de Sants unes 7.000 persones. A dos quarts de deu ha arrencat la manifestació, que sota la pluja s'ha dirigit pel carrer de Sants cap a la seu del districte. Abans d’arribar, les manifestants han topat contra un fort dispositiu policial que no els ha permès avançar més. Els Mossos han avisat per megàfon que la manifestació no estava autoritzada per avançar en direcció al districte. Pocs minuts després, passades les deu de la nit, la policia ha avisat que procediria a dissoldre la manifestació. Diverses persones han bolcat alguns contenidors. Llavors, després de fer servir els canons de so i llançar dos pots de fum, la policia ha iniciat la càrrega no només contra els qui estaven causant els aldarulls a la capçalera de la marxa, sinó contra totes les ciutadanes que hi participaven. La manifestació es donava per desconvocada i començaven les càrregues i els enfrontaments entre manifestants i policies.

 

28 persones detingudes en els enfrontaments


La Directa ha pogut confirmar que una persona ha patit l'impacte a l'ull d'un projectil esfèric. El projectil ha estat disparat pels Mossos d'Esquadra prop de la plaça Osca, segons assegura la víctima. Durant la matinada estava rebent atenció hospitalària. El manifestant, però, no ha perdut l’ull perquè les lesions que ha patit no li afecten el globus ocular. Aquest ha estat possiblement l’incident més greu de les corredisses que s’han produït a Sants i Badal fins a la una de la matinada, i que han acabat amb almenys de 28 persones detingudes, que se sumen a les dues de dilluns i les sis de dimarts.

 

S’han viscut escenes com les de dimarts, amb aldarulls sorgint a diversos punts del barri, com la plaça d’Osca o el carrer Olzinelles. Aquest dimecres, però, l’entorn de Can Vies ha romàs en calma. Cap a les onze de la nit, els disturbis s’han concentrat prop de les Cotxeres de Sants, on s’han incendiat diversos contenidors. Un d’ells amenaçava amb calar foc a la palmera adjacent, i les manifestants han evitat el perill remullant la planta. Una estona després l’epicentre de les corredisses s’ha traslladat a Badal, on s’han pogut veure policies de paisà en motos sense matrícula detenint persones a la rambla de Brasil.

 

Veïnes increpen la policia


Durant les protestes s’han repetit les escenes de dimarts de veïnes increpant la policia i fent picar cassoles en solidaritat amb les manifestants des dels balcons. Un d’aquests veïns ha arribat a increpar inclús els bombers quan han acudit a apagar uns contenidors passades les dotze de la nit al carrer de Sants. Diverses desenes d’encaputxats, des de la vorera, han respost aplaudint i cridant ‘Visca els bombers!’, fins que una furgoneta d’antidisturbis ha aparegut i els agents han foragitat els solidaris amb els bombers.

 

A Sants les corredisses han acabat passada la mitjanit, al tram del carrer de Sants que queda immediatament al nord de la plaça homònima, amb Jordi Arasa i altres agents d’ARRO atonyinant un veí que sortia del seu portal. Arasa li ha etzibat almenys tres cops de porra, i tot seguit s’ha passejat desafiant enmig del carrer. Poc després, un cop disparades les darreres salves per dispersar els últims concentrats, la policia s’ha retirat.

 

Per altra banda, aquesta nit ha estat atacada la seu de CDC a Terrassa, segons ha assegurat en una piulada a Twitter que després ha esborrat, el secretari d’organització del partit i regidor de la formació en aquella ciutat, Josep Rull. “Han trencat el vidre de l’aparador amb un contenidor cremant”, ha piulat Rull.